Mäktiga religioner och maktlösa gudar

Religioner är som bekant ett gissel vi har fått för våra synder. Genom historien och över världen har folk varit pigga på att förtrycka, förfölja och slå ihjäl varandra för att de andra har haft fel gudar eller gillat samma gud men på fel sätt. Det är inte alldeles lätt att avgöra när religionen varit en täckmantel för något annat intresse och när det varit rena och ädla religiösa motiv till övergreppen, men för dem som drabbas gör det ingen skillnad. Religionen fungerar. Den kan mobilisera de allra lägsta och uslaste sidorna hos människor. Steven Weinberg hade alldeles rätt när han påpekade, att med eller utan religion kommer goda människor begå goda handlingar och onda människor kommer att begå onda, men för att få goda människor att begå onda handlingar krävs det religion.

För en knapp vecka sedan uppmärksammade Lars Adaktusson detta, även om han självfallet aldrig skulle formulera det på samma sätt som Weinberg. Adaktusson hävdade att de allra flesta som förföljs för sin religion är kristna och han ville att någon skulle ta krafttag för att få stopp på denna förföljelse. Jag hoppas att han skulle instämma i att ingen skall behöva utstå förföljelse på grund av sin religion eller sin avsaknad av religion. Jag hoppas också att han begrundar vem som begår de stundtals bestialiska dåden. Möjligen med undantag av Nordkorea – där dock personkulten har en del närmast religiösa inslag – är det olika religiösa grupper som står för den förföljelse Adaktusson uppmärksammar. Det ändrar dock ingenting i sak. Förtryck och förföljelse kan aldrig accepteras. I den delen är det bara att hålla med. De utsatta kan inte kan inte vänta på att mänskligheten befrias från religiös vidskepelse. Något måste göras.

Men det är ändå något som i mina ögon ter sig en smula egendomligt. Adaktusson vänder sig i första hand till EU med en begäran om att ta sitt ansvar och agera. Det är kanske rimligt, men Adaktusson gör också anspråk på att ha en god och allsmäktig gud. Borde inte denne rimligen ha gjort något? Tydligen ser den allsmäktige och gode herren inget skäl att ingripa mot att hans tillbedjare slaktas. Vill han inte? Kan han inte? Vad det än må bero på, om man vill göra något åt förföljelsen av kristna, så får man uppenbarligen vända sig till sekulära instanser. Borde det inte det någon gång väcka en gnagande tanke hos en KD-politiker? Bara en liten tanke?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: