Pröva facklig kamp i stället

Med risk för att verka tjatig, men jag vill ännu en gång i all välmening ge ett litet tips till Kommunal. Pröva facklig kamp i stället.

I går begärde Kommunal att Medlingsinstitutet skall göra något åt det fortlevande lönegapet mellan män och kvinnor. Tydligen har förbundet helt gett upp tanken på att kunna åstadkomma något själv. I stället lovar man att stötta en statlig myndighet i dess arbete för att åtgärda de skevheter, som förbundets egna medlemmar missgynnas av.

Vi som Sveriges största kvinnodominerade fackförbund med över 500.000 medlemmar bidrar gärna i ett konstruktivt arbete för att skapa förutsättningar för Medlingsinstitutet att bli den moderna och starka myndighet som den bör vara.

Hur kan man komma på tanken att på detta sätt förklara sig själv oduglig och överflödig? Hur vaknar drömmen om en stark myndighet, som skall styra och ställa på arbetsmarknaden? Har aldrig tanken att en halv miljon medlemmar skulle kunna vara en styrka föresvävat Kommunal? Hur kan man beklaga sig över att Medlingsinstitutet genom sitt agerande ”skickar en tydlig signal till arbetsmarknadens parter att jämställdhet inte är en viktig och prioriterad fråga”? Strunta i signalerna! Formulera era egna mål och strid för att förverkliga dem. Om det dessutom stämmer, som man påstår, att förbundet har opinionen på sin sida när det gäller åtgärder för att förbättra kvinnobranschernas löneläge, så varför tveka?

Om sådana tankar verkar underliga, sätt er och läs lite historia. Under fackföreningsrörelsens framväxt skickade staten mängder med signaler, men det bekymrade inte dem som slöt sig samman för att slåss för sin rätt. Behövde man strida, så gjorde man det. Kommunal har förvisso ett extra problem i form av grabbförbundens starka position inom LO, men det löser man inte genom att komma och tigga hos staten. Försök att komma ihåg varför arbetare sammansluter sig i fackliga organisationer. När ni har svarat på den frågan kommer ni säkert att förstå hur klokt mitt enkla råd är. Pröva facklig kamp. Det funkar om man vet vad man kämpar för och varför man byggde en organisation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: