Om det där med struktur igen

Den som vill tala om strukturer löper stor risk att avfärdas som en halvtokig häxdoktor av våra borgerliga tyckare och ledarskribenter (och de är många). I somras gjorde jag ett försök att försvara tanken att det förekommer något som rätteligen kan kallas strukturell rasism och att det inte behövs mer än lite grundläggande samhällsvetenskap för att ge rimliga förklaringar till fenomenet. Förmodligen övertygades ingen ”strukturbestridare”. Förmodligen var det inte ens någon sådan som läste episteln.

Jag tänkte inte göra något nytt försök, utan blott yttra en stilla reflektion. Nyligen kikade jag i skriften Fakta om löner och arbetstider 2013, utgiven av Svenskt Näringsliv. På sidan 7 stod följande att läsa:

Vid en jämförelse av kvinnors och mäns genomsnittliga löner inom Svenskt Näringslivs medlemsföretag finns en skillnad som visar att kvinnorna hade 89 procent av männens lön 2012, en skillnad på 11 procent. Om man med hjälp av standardvägning tar hänsyn till skillnader i yrke, näringsgren, utbildning, ålder, arbetstid, om man är chef eller inte samt vilket företag man arbetar på, minskar löneskillnaden till drygt 4 procent.

Det låter alltså som om man kan förklara nästan hela löneskillnaden genom att ta fasta på en samling lönepåverkande faktorer. Fint, eller hur? Då minskar omedelbart problemet från 11 till 4 procent, varigenom det nästan helt försvinner. Så var det puts väck – nästan i alla fall.

Men är det inte något som skaver lite här? Varför slår alla förklarande faktorer åt samma håll? Allt man skall ta hänsyn till för att förstå löneskillnaden verkar missgynna kvinnor. Är inte det en smula märkligt? Vore det inte dags att åtminstone väcka frågan om det kan finnas något bakomliggande som får alla enskildheter att röra sig åt samma håll? Kanske till och med något som kunde kallas strukturella faktorer?

Nä, så törs jag inte tänka. Då kommer ledarlappri Arpi på Svensk Dagbladet, hejsan svejsan-analytiker Cwejman på Timbro och alla deras vänner inom den borgerliga inkvisitionen att spika upp mig på en vägg och skrika foliehatt i kör. Ty allt misshagligt tal om struktur är uttryck för tankelättja, paranoia och  totalitära anspråk. Precis som alla påståenden om att det skulle finnas maktrelationer i samhället. Så dä så!

Annonser

2 Responses to Om det där med struktur igen

  1. Olle J. skriver:

    Ja men t-1, då skillnaderna uppstod, är ju historia och det är ju inget att gräva ned sig i!

    • nidskrivare skriver:

      Lätt att säga för den som inte tillhör de nergrävda eller de som nödgas börja varje tävling på -1 istället för på startlinjen. Nä, upp med historien och ner med patriarkatet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: