Ledarkultens bisarra tillbedjare

En frälsare har vidrört landsfader Reinfeldt och hans rike. Lama har rest sig, blinda kan se och Fredrik själv har fått tillbaka sitt hår. Efter en stund kringflackande på tidningarnas hemsidor börjar man undra om han också, likt forna kungar av guds nåde kan bota skrofler. Jag nyper mig i armen för att vakna, men inser att allt på datorskärmen är verkligt. Obamas fikapaus tillsammans med sitt gigantiska följe har fått pressen att braka loss i en kollektiv ledardyrkan, som borde göra Kim Jong-un grön av avund. Ledarkulten har skapat en medial masspsykos, som måste framstå som gränslöst pinsam om några dagar, när allt återgått till det normala igen. Jag önskar att man kunde straffa ansvariga redaktörer och alla medskyldiga journalister genom att tvinga dem själva att läsa högt inför publik allt vad de skrivit de senaste dagarna. Inte för att jag tror att det skulle bota dem från ledarkultens vansinne, men de skulle åtminstone få genomlida några timmar i sin egen dynga.

Jag tror det var Herbert Tingsten, som i en essä jag inte gitter leta efter, påpekade att om en kunglighet uppförde sig vilken normal och anständig människa som helst, så togs detta som uttryck för hans imponerande storhet. Undrar vad Tingsten skulle ha tänkt om han fått läsa sin gamla tidnings artikel om Obamas timslånga besök i Stora synagogan i Stockholm. ”Obama visade sig vara en väldigt varm person, säger Lena Posner Körösi. Han var extremt närvarande, hade många frågor och lyssnade verkligt intresserat på det vi berättade. Det var verkligen imponerande med tanke på hur stressad han borde vara. Det var imponerande och kändes väldigt genuint.” Hade vi fått höra sådana tirader om någon vanlig dödlig hade visat intresse för den plats han besökte? Knappast. Det är samma rojalistiska vidskepelse, som Vilhelm Moberg läste lusen av i ”Därför är jag republikan” för snart 60 år sedan. Och det är samma rojalistiska vidskepelse, som fått Aftonbladet att sätta fyra journalister för att rapportera att det var väldigt trevligt när Fredrik Reinfeldt bjöd Obama och de nordiska regeringscheferna på trerätters middag. Nu var det i och för sig inte Fredrik själv som betalade, men han hade ändå fått sitta ”väldigt länge”. Och det krävdes som sagt fyra journalister för att få fram dessa viktiga uppgifter. De gick dock bet på att avslöja vem som hade lagat den mat Obama själv stoppade i sig. Om inte intresset hinner svalna får väl Aftonbladet avdela några av sina grävande murvlar för att bringa klarhet i den frågan.

Bisarrast av dem alla i denna tävling i ledarkult är naturligtvis Svenska Dagbladet. Per Gudmundson ser i denna tilldragelse hur hela världen återställts till sin naturliga harmoni. Sverige har förts från mörkret till ljuset och in i värmen i högre makters hägn. Reinfeldt har fulländat vad Göran Persson hade inlett – en normalisering av Sveriges förhållande till USA. Inte längre någon avvikande mening. Inte längre någon självständig analys eller självständig bedömning. Bara lycklig underdånighet för att vinna den store ledarens kärlek. ”Nu är vi en normal och pålitlig västlig demokrati. Det är historiskt”, utbrister Gudmundson.

Ja, sannerligen. Tänk om vi haft förstånd att älska bombmattorna över civila i Vietnam, Laos och Kambodja. Tänk om vi helhjärtat hade stått bakom Saddam och hjälpt honom när han använde kemiska vapen i kriget mot Iran och sedermera ägnade sig åt att gasa ihjäl kurder i Irak. Tänk om vi hade valt rätt sida i Sydafrika och sett till att Nelson Mandela hamnade på listan över terrorister fram till 2008. Vi hade kunnat stödja Mubarak intill det bittra slutet och en hel drös med andra gosiga diktatorer. Ja, tänk om Sverige hade varit en ”normal och pålitlig västlig demokrati”. Men då hade ju å andra sidan inte Fredrik fått fylla sin historiska mission. Och då kanske det inte varit väldigt trevligt på trerättersmiddagen. Usch så hemskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: