En sammantagen bedömning säger att det är för tidigt att jubla

Egentligen borde jag redan ha utbrustit i jubel över att Angeles Bermudez-Svankvist blev tvungen att lämna sin generaldirektörspost. Men jag törs inte riktigt plocka fram festkostymen än. Regeringen valde tyvärr att sitta kvar. Utnämningsmakten ligger alltså kvar hos samma gäng, som ihärdigt lovsjungit den nu störtade despoten under hela hennes ämbetsperiod. Av Hillevi Engströms presskonferens att döma verkar det som om regeringen nu har gjort ”en sammantagen bedömning”, som säger att dess tidigare hjälte inte längre kan sitta kvar. Det är i och för sig en sammantagen bedömning som mången sansad betraktare gjorde för länge sedan. Vi vet också varför vi gjorde den bedömningen. Vilka bevekelsegrunder som ligger bakom regeringens beslut förblir däremot hemligt. Den som försöker fråga ansvarig minister om saken blir resolut bortkörd av en propagandaansvarig politruk.

Detta att Bermudez-Svankvist bränt av över 300 000 kr på mobiltelefonen är egentligen småsaker i sammanhanget. Betydligt viktigare är det som indirekt framkom när hon konfronterades med dessa uppgifter. Omedelbart skyllde hon ifrån sig och började härja på folk längre ner i myndighetens hackordning. Jag är ”fullkomligt upprörd”, sade Bermudez-Svankvist, ”att det inte på vår it-avdelnings telefonienhet funnits rutiner för att sätta tak för dataroamingspåslag”. Men har du inget personligt ansvar, frågade Aftonbladet. ”Nej, eftersom telefonen är använd i tjänstgöring i samband med mitt uppdrag som generaldirektör.” Här talar alltså en generaldirektör, som gjort allt  hon förmår för att förverkliga en arbetsmarknadspolitik, som utpekar arbetslösa som personligt ansvariga för att de är arbetslösa. Men så snart det handlar om henne själv är allt någon annans fel och i sedvanlig stil skäller hon på dem, som hon tydligen betraktar som underlydande tjänstefolk. Ingen behöver betvivla att hon talade sanning i en DN-intervju för ett drygt år sedan, då hon närmast skröt med att hon är auktoritär.

Denna inställning har präglat personalpolitiken och skapat tysta arbetsplatser med en kuvad och stressad personal. Arbetsmiljön för Arbetsförmedlingens fotfolk har varit direkt skadlig för personalens förmåga att utföra sitt jobb, det vill säga att möta människor, som befinner sig den utsatta position arbetslösheten innebär. Samtidigt har Bermudez-Svankvists med glupande aptit satt i sig varje påhitt från regeringskansliets dunklaste skrymslen. Det har gett förnedringsprogram i stället för utbildningar, en lönsam marknad för jobbcoacher, ett stort bidragsflöde till arbetsköpare för att de skall anställa rabatterad arbetskraft, och mer i samma anda. Bermudez-Svankvist har älskat allt detta och har vid behov ljugit och svamlat om de brister som AF:s egna utredningar och internrevision visat beträffande förnedringsförvaringen. Hon har med andra ord varit en idealisk vakthund för en regering som bekämpar arbetslösa i stället för arbetslöshet. Därför har vi varit många som för länge sedan gjorde den sammantagna bedömningen att Bermudez-Svankvist borde väck och att hon borde ta hela regeringen med sig.

Tyvärr blev det inte riktigt så som det välavvägda omdömet önskade. Regeringen hade svårt att ge upp sin älskling, men hamnade i ett läge som blev ”ohållbart”, enligt Hillevi Engström. Mer än så vill ministern alltså under inga omständigheter säga. Kanske får vi aldrig veta vad som ansågs vara ohållbart. En sak vet vi dock. Hela högergänget sitter kvar med sin utnämningsmakt och grunnar på en ny sammantagen bedömning av vem som nu skall träda in som vakthund över det envetna bekämpandet av arbetslösa. Min jättesammantagna bedömning blir därför att det ännu är för tidigt att jubla. Såvida inte undrens eller revolutionens tidevarv träder in, kommer den ohållbara situationen att bestå i ytterligare minst ett år – åtminstone för dem som tvingas gå till Arbetsförmedlingen i stället för att gå därifrån till regeringskansliets elefantkyrkogård för 142 000-taggare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: