Dom ska ut!

I dagens DN beklagar sig Sonny Modig (vd för MKB Fastighets AB) över att bostadsmarknaden inte fungerar. Alla problem beror på en enda sak. Prisbildningen sker inte enligt fria marknadsprinciper. Kärnproblemet är enligt Modig ”den svaga hyresutvecklingen i stora delar av beståndet”. Det är en försiktig omskrivning av att fastighetsägarna inte kan ta ut maximal hyra i attraktiva lägen. Den olyckliga konsekvensen av detta är, att folk med normala, och kanske till och med ganska låga, inkomster, kan bo kvar i områden, där det skulle vara möjligt att kraftigt höja hyrorna. Eller med Modigs något försiktig omskrivning: ”Hyresregleringen ger på så sätt ett stort antal hushåll möjlighet att bo betydligt billigare i attraktiva lägen, än vad de skulle vara beredda att betala för.” Uttrycket ”beredda att betala för” betyder på vanlig svenska ”ha råd med”.

Så länge folk har råd att bo kvar där de trivs, saknar de incitament att flytta. För Modig är detta en olycklig tröghet på marknaden. Rika människor kan inte buda upp hyrorna och på så sätt tvinga bort folk från deras bostäder. Genom ett förmodligen mycket invecklat resonemang hävdar Modig att detta hindrar vissa grupper från att ens etablera sig på bostadsmarknaden och att det lägger hinder i vägen för nyproduktionen av bostäder. ”När prisskillnaden mellan erforderliga hyror i nyproduktion och hyrorna för likvärdiga bostäder i beståndet blir alltför stora, skapas inlåsningseffekter. Det leder till stillastående marknader och allt större svårigheter att bygga nytt i tillräckligt stora volymer, trots en i grunden stark efterfrågan.” För en vanlig dödlig är det en smula oklart varför en stark efterfrågan inte kan riktas mot nyproducerade bostäder, utan endast kan realiseras om man tvingar ut folk ur det existerande beståndet. Men det finns säkert ett välkalkylerat klassintresse, som förklarar den saken.

Det finns säkerligen mycket som kunde bli bättre på bostadsmarknaden och det finns säkerligen mycket som skulle må bra av att hamna högt upp på den politiska dagordningen. Jag är dock inte alldeles övertygad om att universallösningen består i att låta rika människor fösa ut folk ur sina bostäder och därigenom också ge nuvarande fastighetsägare en smaskig engångsökning av sina förmögenheter.

Annonser

One Response to Dom ska ut!

  1. Olle J. skriver:

    Notera att han med uttalandet att ”det är en myndighetsuppgift att reglera en marknad och inte en fråga som skall hanteras av särintressen” implicit helt förkastar den svenska lönebildningsmodellen under de senaste 100 åren eller så. Undrar om han ens är medveten om det….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: