Moral – när liberalen själv får välja

Bland de många intressanta genrer som smyckar spalterna i de borgerliga bladen hör nog den självbelåtna moralismen till de egendomligaste. Per Ahlmark tillhör mästarna i denna skrivart. Han upphör aldrig att förundras över hur han kan vara så outsäglig god. Tidigare i år lyckades han reducera Förintelsen till ett illustrationsmaterial för sin egen moraliska storhet. Allt som sker i världen är enbart till för att ge glans åt Per Ahlmarks ädla godhet.

En bubblare i genren självbelåten moralism är Per Svensson. I Sydsvenskan i dag läser Svensson lusen av dem, som till skillnad från honom själv, inte har tillräcklig moralisk resning för att avstå från att välja de billigaste alternativen. Så gör inte Svensson. Han låter inte lågt pris slå ut god kvalitet. Föremålet för Svensson förtrytelse idag är Ryanair. En erkänt svinig arbetsköpare, som likt varje kapitalistiskt bolag gör allt för att minska kostnaderna och maximera vinsten. Ryanair har varit fräckare och mer framgångsrik än många andra inom branschen, men är allt annat än unik. Ta en sväng i det skymningsland som producerar städ- och uppassningstjänster av olika slag, eller vilka som helst tjänster, som ter sig förvånansvärt billiga. Eller ta en sväng till de anläggningar som producerar alla förvånansvärt billiga kläder, elektronikprodukter, livsmedel, eller vad det än må vara. Det kallas kapitalism och enda sättet att få någon rätsida med eländet stavas klasskamp.

Sådana metoder vill dock inte Svensson kännas vid. Han har helt andra problem. Allt handlar om moral. Ryanairs boss, Michael O’Leary, saknar – till skillnad från Joakim von Anka – ett gott hjärta. Svensson verkar tro att det handlar om en nygammal omoralisk företagsledartyp, som vill maximera vinst i stället för att visa omtanke och samförståndsanda. Och än värre. O’Leary är rå och tölpaktig. Han saknar bildning och förfining, vilket alldeles särskilt väcker Svenssons harm. Sådan omoral och låghet kan Svensson såsom liberal inte uthärda. Här måste han träda in och ge en förebild för den ociviliserade hopen, det vill säga de 80 miljoner oansvariga passagerare, som saknar en vuxen liberals ledning.

Jag har aldrig flugit med Ryanair. Jag kommer aldrig, under några som helst omständigheter, att göra det. Det beror inte bara på att jag föredrar att resa som en vuxen civiliserad människa utan också på att jag som liberal tycker att man i görligaste mån ska försöka ta ett politiskt och moraliskt ansvar också för sin konsumtion, utöva konsumentmakt helt enkelt.

Just det. Civilisation, moraliskt ansvar och konsumentmakt skall det vara. Svensson förvånar sig över att inte fler har förstått detta. Bland de 80 miljonerna utmärker sig särskilt den svenska vänstern. Varför reser den svenska vänstern med Ryanair? Hur kan vänstern vara så omoralisk, att den stödjer ett bolag, som gröper ur välfärdssamhällets grunder, till vilka Svensson tydligen räknar en ”ömsesidig solidaritet mellan anställda och företag”. Varför ägnar sig inte vänstern åt stora kulturdebatter om detta bolag istället? ”Varför är den samtida svenska vänstern så ointresserad av ekonomi och handfasta maktförhållanden?”

Ja varför? Det kan inte vara lätt att vara liberal kulturkolumnist i dessa dagar. Undrar om det någonsin slagit Svensson att den svenska vänsterns eventuella flygvanor kanske inte är det mest centrala problemet i den nutida kapitalismen. Har han någonsin funderat över att det inte nödvändigtvis kan behöver vara ett moraliskt val när man väljer det billigaste alternativet. Att det för en del kanske är en fråga om ekonomisk nödvändighet. Att det finns kamper som förs utanför kultursidorna. Att den vänster, som för kamper på arbetsplatserna, har som sitt huvudsakliga intresse och problem just ekonomi och handfasta maktförhållanden. Att just förändringen av ekonomi och handfast maktförhållanden gjort att många inte kan välja något annat än det billigaste alternativet. Att själsfina och välbeställda liberalers moraliska ansvar och konsumentmakt inte kan påverka så mycket mer än nyssnämnda liberalers självbelåtna välbefinnande. Nä, det har nog Per Svensson aldrig funderat på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: