Svenska gudspartister på krigsstigen

Jisses, jag missade att Tuve Skånberg för några dagar sedan jämställde ateister med psykopater och krävde att endast troende skall få delta i utformningen av samhället. Skånberg är direktor för något som heter Claphaminstitutet, vilket skall verka för ”den kristna trons tillämpning på kultur-, tros-, och samhällsförhållanden både inom och utom Sverige”. En sådan tillämpning är synbarligen att hävda, att den, som inte ser något skäl att anta att det finns några övernaturliga väsen, skall anses som handikappad och därmed utan rätt att blanda sig samhällets utformning. Skånberg inleder med att karakterisera ”oförmågan” att tro på gudar som ett sjukdomstillstånd. Hans första jämförelser handlar om fysiska handikapp, färgblindhet och tondövhet. Nästa jämförelse blir med dem, som har ”en störning i förmågan att känna empati, medkänsla, och uppvisar någon eller flera egenskaper som är starkt förknippade med psykopati” (vilket onekligen är en ganska träffande bild av den gud som härjar fritt i Gamla testamentet).  Ateister är alltså att jämföra med psykopater. I det ljuset kommer inte slutklämmen som någon överraskning.

Det är lika orimligt att låta ateisterna vara det nya sekulära samhällets arkitekter som att ha tondöva till musikrecensenter, färgblinda till konstkritiker och empatilösa till vårdpersonal.

Vi som inte tror på övernaturliga väsen skall alltså inte få blanda oss i samhällets utformning. Våra svenska gudspartister är tveklöst på krigsstigen. Det här kanske kan bli riktigt kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: