Stora överskott i arbetslöshetsförsäkringen

Jag hade egentligen tänkt att skriva några rader med anledning av Lagrådsremissen med förslag att avskaffa arbetslöshetsavgiften, men sociala plikter gör att det får skjutas på framtiden. Det vore i och för sig en stor lättnad om arbetslöshetsavgiften försvann. Då bleve vi av av med en regressiv straffskatt på a-kassemedlemskap. Men som vanligt går det att ha en del synpunkter på vad högern företar sig i a-kassefrågor. En av de saker jag hade tänkt att ta upp var att regeringen ljuger in i det sista om ett och annat rörande arbetslöshetsförsäkringen, däribland finansieringen. Detta får emellertid anstå.

Nu får jag nöja med med en lite aptitretare i form av ännu en påminnelse om att arbetslöshetsförsäkringen år efter år går med rejäla överskott. Här är en sammanställning av inkomster och utgifter enligt siffror från Ekonomistyrningsverkets presentation över utfallet för statens budget 2011 och 2012. Hoppas att jag inte räknat fel i hastigheten. (Klicka på bilden för läsbarhet.)

A-kassa-inkomster-utgifter-2011-2012

Som synes handlar det om överskott på i runda slängar 9 miljarder de två senaste åren (och de har varit ännu större tidigare år). Så skall det inte vara. Eller än värre – åtminstone för dem som bekymrar sig om sådana futtigheter som att den offentliga makten utövas under lagarna – så får det inte vara. Arbetslöshetsavgiften (den ingår i det som i tabellen kallas Finansieringsavgift för arbetslöshetskassor) klassas som offentligrättslig avgift. Den skall alltså vara en avgift för en specificerad motprestation från statens sida. Pengarna får följaktligen inte användas till något annat än till arbetslöshetsersättning. (Personligen anser jag att det finns skäl att betrakta arbetslöshetsavgiften som skatt snarare än en offentligrättslig avgift, men det få vi ta en annan gång.) Som jag tjatat om förr, den inkomst som heter Arbetsmarknadsavgift skall enligt lag användas för vissa angivna ändamål. Om man år efter år drar in stora överskott gör man alltså något fel. Avgiften borde i så fall justeras ner, så att inkomsten bättre motsvarar de utgifter den skall täcka. Så har inte skett. Regeringen kan knappast skylla på att den ständigt gjort stora prognosmissar. Vare sig utgifter eller inkomster skiljer sig så mycket från uppskattningarna när budgetarna tillkom. Rimligen borde någon ha ställt sig frågan om regeringen verkligen utöver sin offentliga makt under lagarna.

Socialförsäkringarna skall inte vara en mjölkko för statsbudgeten. Hur ansvaret skall fördelas för att denna förmodligen lagstridiga verksamhet har kunnat pågå under hela högerregeringens maktinnehav överlåter jag åt juridiskt sakkunniga att fundera över. Politiskt är frågan knepigare. De pengar som inte går till att betala socialförsäkringar, såsom a-kassan, borde bli utrymme att ta ut som löneökning, men det har i mina ögon en del fördelningspolitiska nackdelar, eftersom det får drag av löneökning i procent. Vi som gillar jämlikhet ser hellre ökningarna i kronor än i procent. En annan komplikation är att det kanske inte ens är önskvärt att ta ut det som lön. För egen del vill jag hellre se att pengarna blir kvar i arbetslöshetsförsäkringen, som är i stort behov av höjda tak och en del andra förändringar. Allt detta är dock diskussioner dom får vänta. Nu skulle jag bara påminna om att arbetslöshetsförsäkringen ger stora överskott och att detta faktum sannolikt är i strid med svensk lag. Det kan vara värt att komma ihåg när eventuella kostnader för att avskaffa arbetslöshetsavgiften diskuteras.

2 Responses to Stora överskott i arbetslöshetsförsäkringen

  1. Pierre Gilly skriver:

    Går inte också sjukförsäkringen med överskott? Så var det i alla fall för några år sedan.

    • nidskrivare skriver:

      Mycket möjligt. Jag har mest haft anledning att hålla ett öga på arbetslöshetsförsäkringen. Om tillfälle ges kanske det vore mödan värt att kika på sjukförsäkringen också. Som en sidokommentar tror jag att vänstern ibland underskattar värdet av de mindre spektakulära vapnen för rättvisa. Inkomstliggaren och budgetutfallet kan exempelvis vara ganska användbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: