Integritet – inget för en ekonom i karriären?

I går kom beskedet om vilka det blir som träder in Riksbankens direktion. Inte så mycket att säga om. En professor, Martin Flodén, som hade Lars E. O. Svensson som handledare när han var doktorand, och en moderat politruk, Cecilia Skingsley (som var utannonserad för att sprida myter om finanskrisen). Spekulationer inför framtiden får landets alla johanschückar och motsvarande specialister ta hand om. Som historiskt intresserad vänder jag mig i stället åt andra hållet och studerar det förflutna. Vad hände i förrgår? Jo, då fick travar av ekonomer i olika positioner uttala sig i Svenska Dagbladet om vad de önskade sig i de tomma direktionsstolarna. Särskilt intressant var det att lyssna till Magnus Henrekson, som gärna ville ha en äldre person, helst någon som passerat 60-årsgränsen. Och varför tyckte han det var viktigt?

– Det är viktigt med oberoende och integritet. Att sitta i Riksbankens direktion är ett bra sista jobb i karriären. Då behöver han eller hon som får jobbet inte fundera på hur tiden i Riksbanken kommer påverka resten av karriären.

Är det någon mer som anar något märkligt professor Henreksons uppfattning av ”oberoende och integritet”?  Det är uppenbarligen inte karaktärsegenskaper, utan något man kan tänkas visa när karriären är slut och man inte längre har direkt nytta av att ställa sig in hos någon. Det blir ungefär som om man skulle kalla en person för omutbar, när ingen längre tycker det är värt att muta personen. Henreksons uppfattning borde väcka en och annan fråga om det institut, där han till vardags är vd, Institutet för näringslivsforskning (IFN). I presentationen säger Henrekson att IFN är ”privat och oberoende stiftelse”, som ”har en lång tradition av att bedriva forskning med hög integritet och kvalitet.” Betyder det att IFN samlar forskare, som inte längre har någon framtida karriär att tänka på? Eller är det så att Henrekson slänger sig med ord vars innebörd han inte förstår?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: