En falsk professor?

Många säger att Tommy Möller är en professor, som aldrig har vunnit forskningsanslag i konkurrens, men det behöver ju inte betyda att han är helt inkompetent. Smaka på den meningen ett tag. Den innehåller inget som i formell mening är falskt. Inte heller innehåller den, strikt sett, någon anklagelse. Men innehåller den inte ändå något som kommer att smeta av sig på Tommy Möller och hans rykte?

Idag går Tommy Möller och Margit Silberstein i svaromål mot Pär Nuder, som nyligen tog heder och ära av paret Möller och Silberstein. Exakt vad tvisten egentligen handlar om är inte så lätt att veta för en oinvigd, men till det yttre rör det sig om boken En marsch mot avgrunden. Socialdemokratins svarta år. Nuder hävdade att Möller och Silberstein hade använt ytterst tvivelaktiga metoder under arbetet med sin bok och att de spred lösa rykten och förtal. Idag samlar sig alltså författarna till ett svar mot anklagelserna, som bestämt avvisas. Så här kan det låta. Nuder hade beskyllt dem för att göra gällande, att han skulle ha ändrat ståndpunkt för att vinna stöd hos partiets vänsterflygel för att därigenom kunna vinna partiledarposten. Möller och Silberstein bemöter denna beskyllning så här:

Men vi skriver inte att detta var för att bli partiledare: ”Det som uppfattades som en nudersk metamorfos behöver ju inte vara ett uttryck för att Nuder var på friarstråt hos partivänstern”.

Finna det någon skillnad mellan detta skrivsätt och det jag använde i öppningsmeningen om Tommy Möllers oförmåga att vinna forskningsanslag och hans kompetens?

Vad som är sant och osant om maktspelet inom SAP och i händelserna kring Juholts tillträde, tillvaro och frånträdes som partiordförande får framtiden utvisa. Vad som är sant och osant när det gäller tillkomsten av Möllers och Silbersteins bok om detta ämne är också bäst att låta vara osagt. Men den som läser deras artikel i dagens DN kan bara konstatera, att den är fylld av exempel på hur man sprider rykten utan att behöva ta ansvar för vad man skriver. Läs deras artikel noga. Den ger en förnämlig skolning i falskspelets ädla konst. Därmed vill jag inte hävda att Margit Silberstein och Tommy Möller är vare sig ohederliga eller falska eller inkompetenta eller har politiska syften springer eller någons ärenden. Sådana påståenden vore mig främmande. Men något har jag i alla fall lärt mig av deras debatteknik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: