Satsning på lärarlöner – har någon sett den?

Idag berättar Anders Borg och Tomas Tobé (Ordförande i utbildnings­utskottet) om vad Moderaterna tänker göra inom skolpolitiken. De berättar även vad regeringen har gjort, eller vad regeringen påstår sig ha gjort. ”Satsningar på lärares kompetens, löner och karriärvägar tillsammans med tidigare betyg, fler nationella prov och mer undervisningstid är exempel på reformer som genomförts.” Låt oss ta en hastig titt på ett av dessa områden, lönerna.

4,2; 3; 3; 2; 1,5; 4,2.

Där har ni procenttalen för det garanterade löneutfallet för arbetstagarorganisationen i de senaste tre huvudöverenskommelserna. I HÖK 07 var det lite speciellt uttryckt. Utfallet för hela perioden 2007-2009 skulle vara 10,2 %. Utfallet för 2008 och 2009 skulle vara 3 % vardera år och man skulle komma fram till 10,2 % genom enkel summering av åren under perioden. Man kan därför säga att det garanterade löneutfallet var 4,2 % 2007, 3 % 2008 och 3 % 2009. I HÖK 10 (hela i pdf) var det garanterade utfallet 2 % 2010 och 1,5 % 2011. Enligt HÖK 12 är utfallet 4,2 % för år 2012.

Det kan vara kul att kika på dessa siffror i jämförelse med den faktiska löneutvecklingen inom privat sektor (och det är bekvämt eftersom jag slipper göra diagrammet själv). Så här säger SCB om den saken  (klicka på bilden för bättre läsbarhet).

SCB-Löneutveckling-PrivatSektor-2002-2012

Är man välvilligt inställd kan man säga att avtalens garanterade utfall ligger i samma region som den faktiska utvecklingen inom den privata sektorn. Det vore kanske inte så hemskt mycket att orda om, om det nu inte var så att regeringen skryter om sina satsningar på lärarlöner.

Förvisso kan man säga mycket om detta sätt att göra jämförelser. Avtal och faktisk löneutveckling är inte alldeles samma sak. Det är inte regeringen utan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som sitter vid förhandlingsbordet. Etc, etc. Men när alla dess saker har sagts återstår ändå en fråga. Var är satsningen på lärarlöner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: