En hycklande rasist

Sverigedemokraterna har försökt visa upp lite lämplig skamsenhet när den ena efter den andra av partiets representanter kommer ut som ”rasse”. Filmbilderna på de erfarna gatufascisterna fick en fin uppföljning av en rasistisk gaphals, som på fyllan slarvade bort sin ryggsäck. Lite besvärande är det trots allt för Sverigedemokraterna, när partiets riksdagsmän tappar masken. Jimmie Åkesson har varit ute i omgångar och förklarat att den ständigt växande högen av demaskerade fascister och rasister utgörs av enskilda personer som agerat olämpligt. Många enskilda blir det.

Idag får riksledare Åkesson tillfälle att lägga ut texten i samma ämne på DN:s debattsida. Han berättar om sitt brev om ”nolltolerans” den 12 oktober till partiföreträdare i hela landet. Han skrev detta eftersom det hade funnits  ”vissa problem, i synnerhet på lokal nivå, med företrädare som på olika sätt agerar i strid med partiets politik och ideologiska utgångspunkter”. Om inte realiteterna bakom denna formulering vore så motbjudande, så kunde man bryta ut i asgarv. Rasismen har varit ett kärnelement i partiets ideologi från dag ett och det enda som har förändrats är de skiftande maskeradkostymer, som den har pyntats upp med. Festligast hittills var väl folkdräkten. Titt som tätt glider dock maskeradkostymen snett och rasismen tittar fram. Som en ren bonus var det inte på lokal nivå nu senast, utan en riksdagsledamot, som gav sentensen in vino veritas ett ansikte – eller spriten löser tungans band, som vi kanske borde säga när vi talar om de svensknationella.

Jimmie Åkesson gör nu som han brukar, han försöker vrida bort intresset från de verkliga frågorna. Han orerar om partiets hårda linje mot dem som är klantiga nog att avslöja sin rasism och skyller allt på etablissemanget. Han slår sig för bröstet som den stoltaste tuppen på dynghögen: ”Jag tror att många av dem som tillhör det politiska och mediala etablissemanget innerst inne är förvånade över att vi agerat så kraftfullt och konsekvent som vi ändå gjort.” Utrensningarna väcker knappast någon förvåning. De tillhör den politiska tradition Sverigedemokraterna tillhör och har varit ett genomgående inslag i partiets historia. Det enda som möjligen kunde väcka förvåning är att raden av fascister och rasister, som inte klarar av att hålla tunga i styr, aldrig verkar ta slut. Och det är just där den riktiga frågan ligger. Hur kommer det sig att partiet har ett aldrig sinande lager av rasister och fascister på sina förtroendeposter?

Sverigedemokraternas nolltolerans riktar sig inte mot rasismen utan mot att avslöjas som rasist. Det är detta Åkesson härjar om och det är detta som bestraffas. Gatuhuliganernas eskapader hade ju faktiskt varit kända ett par år innan det blev besvärande för partiet. Om Åkesson hade förstått vad ”intellektuell hederlighet” betyder, hade han inte skyllt på mediaetablissemang och andra fiktiva fiender. Han hade börjat med att medge, att det är  partiet och dess kärnsympatisörer som håller lagret med rasister välfyllt. Det är inte mediaetablissemanget som har gjort att Lidköping nu verkar få en gammal nazist på SD plats i fullmäktige. Det är inte ens ett olycksfall i arbetet. Det är en konsekvens av vad slags parti Sverigedemokraterna är.

Sverigedemokraterna är och förblir den vattenkammande grenen av en breda högernationella  familjen av  rörelser, som är den klassiska fascismens arvtagare. Det verkligt oroande är hur skickligt de trots allt lyckas sälja bluffen, att alla avvikelser från den polerade ytan endast är ”enskilda sverigedemokrater” som ”begår misstag”. Men misstaget är som sagt att låta sig avslöjas. Sådana övertramp kommer ledaren inte att acceptera. Lyssna gärna på tonen i det Åkesson deklarerar: ”Politiska avvikelser eller allmänt olämpligt uppträdande kommer att få konsekvenser och leda till disciplinära åtgärder.” Även om sammanhanget är ett helt annat, så är det i princip som tonläge som i Erik Almqvists hot mot Shoran Ismail, att inte jävlas med svenskarna. Den politiska familj han tillhör har en lång tradition av åtgärder mot politiska avvikelser och ”allmänt olämpligt uppträdande”. Det är nu upp till oss alla att hindra, att Åkesson får tillfälle att upprepa sitt yttrande i något annat sammanhang än de interna partikonvulsionerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: