Nu börjar nästa etapp

Är det startskottet för en ny kampanj i den stegvisa nedmonteringen av de generella välfärdssystemen? Anders Behndig, professor vid Norrlands universitetssjukhus, propagerar i en artikel i SvD för att sparka upp dörrarna för ”medfinansiering” inom vården. Hans eget område gäller grå starr. Inom några landsting är det redan idag möjligt för folk med pengar att skjuta till en egen slant för att ”medfinansiera” sin behandling. Anders Behndig vill att denna princip skall få större utbredning, så att de som kan betala får bästa möjliga linser inopererade. Hans skäl är självfallet ädla och ömmande. Vill man ha bättre linser än de landstingsfinansierade standardlinserna nödgas man gå till en privatklinik och får då stå för hela kostnaden själv . Medfinansiering skulle göra det möjligt att endast behöva skjuta till mellanskillnaden. ”Som kataraktkirurg upplever man det orättfärdigt att inte kunna erbjuda sina patienter den lins de vill ha, trots att de erbjuder sig att betala merkostnaden.”

Vi behöver inte ifrågasätta Anders Behndigs motiv, men även de ädlaste uppsåt kan ha effekter, som ger anledning att tveka. Vården är en stor och potentiellt mycket inkomstbringande bransch. Efter att Stefan Löfven lyckats få partistyrelsen med sig i att inte hota vinstdrivande verksamhet inom skattefinansierad vård ligger en lockande marknad och väntar. Trots att alla säger att det varken bör eller skall få ske, så är det ganska lätt att ”skumma” marknaden. Privata bolag kan plocka åt sig de lönsamma patienterna och kommunerna får ta hand om de kostnadskrävande och därför olönsamma fallen. Effekterna är redan kännbara på sina håll. Jag har själv hört ekonomichefer i välbeställda stockholmsförorter tala om vilka problem detta skapar för kommunala sjukhus.

Konsekvenserna stannar inte vid att det blir stora vinster i de privata vårdbolagen. Eftersom de tunga kostnaderna hamnar på de kommunala inrättningarna får dessa problem med att få pengarna att räcka till. Givetvis påverkar detta kvaliteten i vården och arbetsvillkoren för de anställda. Vid utvärderingar ser det därför ut som om de privata bolagen ger både högre kvalitet och bättre arbetsvillkor, vilket mycket väl kan vara sant. Orsaken är dock inte högre effektivitet, utan att de kan skumma marknaden på ett sätt som den offentliga vården inte kan. De offentliga är tvärtom skyldiga att ta hand om de patienter, som de privata inte finner lönsamma nog. Segregeringen är en långsam process, men likt rosten sover den aldrig. Konsekvenserna smyger sig på oss så sakta att det är risk att de normaliseras. Det hela sker medan vi överöses av propagandafloder om de privata alternativens överlägsenhet. Segregeringprocessernas konsekvenser verkar ge bekräftelse på propagandan.

I detta läge vore det naturligtvis mumma för vårdkapitalet om det gick att få in ”medfinansiering” i systemet. Får man bara acceptans för principen finns det inga gränser för hur mycket lönsamhet man kan krama ur marknaden. Vården är till sin karaktär sådan, att det nästan alltid går att erbjuda lite till för den som är villig att betala extra för något tillskott till behandlingen och bekvämligheten under sjukhusvistelsen. Släpper man lös principen, så kommer det att skynda på segregeringen av vården. Medfinansiering öppnar dörren för en utveckling mot en rent klassbaserad vård. Endast det bästa är gott nog för överklassen, medan normalinkomstskikten får en ganska anständig vård, särskilt de som har extra försäkring. Och fattigt folk får smaka på vad det kostar att vara olönsam.

Det finns mycket att diskutera i frågan om vinster i välfärden. En av dessa frågor är hur en vinstdriven miljö fungerar som helhet. Förslaget att släppa in medfinansiering på bred front borde leda till en sådan diskussion, men tyvärr tvivlar jag på att det kommer att ske. Anders Behndig betonar att pengarna inte räcker för att ge alla de linser de skulle behöva för att få bästa tänkbara alternativ. Det är ett argument som sossarnas säkert är beredda att svälja. Sosseledningens försvar av vinster i välfärden bygger inte minst på att vinsterna behövs för att locka privat kapital till vårdmarknaden. De tänker alltså inom samma ramar. Pengarna räcker inte, därför måste privata medel in. Samma tankegång som motiverar medfinansiering ligger till grund för sossarnas vinstförsvar. Därför är det stor risk att den principiella debatten om vinstdrivna systems konsekvenser uteblir (den får knappt tre rader på sid 8 i SAP:s rapport om vinster i välfärden).

Regeringen kan sitta vid sidan om och smacka belåtet. Den har konsekvent jobbat för att lämna den generella välfärden i små, men oåterkalleliga steg. Inget braskande tal om systemskifte, utan små steg med stor principiell betydelse. Det avgörande har varit att göra det svårt att riva upp förändringarna. Genomför den lilla reformen, som etablerar en ny princip, och låt det hela sedan puttra på av egen kraft. Sossarna har hittills stått helt handfallna inför denna strategi och de har i praktiken accepterat allt som regeringen gjort. Medfinansiering ser nu ut att bli nästa steg i nedmonteringen av den generella välfärden. Det börjar med den ädla och ömmande ambitionen att ge de bästa linserna till personer med grå starr. Hur kan någon invända mot det? Inte kan väl någon neka en medmänniska möjligheten att med egna pengar se till att få lite bättre synförmåga än vad kommunala standardlinser skulle ge? Hur kan någon vilja hindra detta med tal om principer? Hur skulle någon kunna ställa principer mot människor? Hur skulle någon kunna vilja ifrågasätta överklassens krav på privilegier?

Annonser

One Response to Nu börjar nästa etapp

  1. Lars skriver:

    Intressant och trovärdigt skrivet.
    Hur skall man egentligen förstå drivkrafterna hos borgerliga politiker (och deras väljare), när allt sk-tsnack är bortfiltrerat ? Vill man helt enkelt ha ett klassamhälle, där endast de rika och friska kan leva bra liv ? Eller tänker man kanske att de fattiga och sjuka idag har det lite för bra (på de rikas och friskas bekostnad), och att ordningen behöver återställas ? Eller…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: