Skilj mellan religionsfrihet och rätten att förtrycka

Tyvärr tvingas jag återigen upprepa att det är något med frågor om religion som får förnuftet att lämna planen. Skribenter som förmodligen betraktar sig som liberala stänger av sitt förnuft. Den här gången är det DN:s Erik Helmerson, som är ute och slirar. Som så många andra lyckas han inbilla sig att små barn, när det gäller pojkar en dryg vecka gamla, uttrycker sin religiösa identitet genom att bli omskurna. Hur svårt kan det vara att fatta att man såsom nyligen född inte har någon religiös identitet att uttrycka. Det handlar om att vissa vuxna av religiösa skäl får skära bort delar av andra, utan att dessa har gett sitt samtycke. Det handlar med andra ord om att man med hänvisning till religion tillåts göra något mot andra, som man i andra sammanhang inte skulle ha rätt att göra. Men detta är småsaker i sammanhanget. Förnuftets definitiva utträde sker när Helmerson kommer till sitt avslutande credo, som gissningsvis är tänkt att uppvisa en lagom liberal förening av vidsynthet och principfasthet.

Helmerson klämmer först i med följande (och det kommer att bli värre):

Det kanske största problemet kring frågan om religionsfrihet är att det är en konflikt mellan parter som alla gör anspråk på att äga den absoluta sanningen. Detta gäller förstås världsreligionerna, men även de sekulära makterna som (förhoppningsvis) anser till exempel demokrati och yttrandefrihet som icke förhandlingsbara storheter.

Men vilket nonsens. Vi som försvarar demokrati och yttrandefrihet inbillar oss inte att detta skulle vara att försvara någon absolut sanning. Sådana bisarra anspråk överlåter vid med varm hand till de troende. Vi försvarar ett värde, den enkla principen om allas lika värde. Det är ingen sanning, utan en värdering, som vi är redo att argumentera för och försvara på alla sätt som inte kränker principen. Ingen påstår att det är en enkel sak att dra en gräns för vad man kan göra för att försvara principen, utan att själv bryta mot den. Men sånt är livet för oss som inte har några absoluta sanningar att luta oss mot. Tillvaron blir lite svårare, men avsevärt mycket friare än enkelheten under en regim av absoluta sanningar.

Det värsta spar dock Helmerson till sist. Han frågar hur konflikten skall lösas, och rundar av med en total intellektuell kollaps. Vi anmodas att

… inte minst slå fast att religionsfriheten är viktig, men när den kommer i konflikt – eller upplevs göra det – med andra mänskliga rättigheter är de senare viktigare. I Europa och hela världen.

Hur i hela fridens namn skulle religionsfrihet någonsin kunna komma i konflikt med andra mänskliga rättigheter? Hur skulle rätten att tro på vilka dogmer som helst eller dyrka vilka gudar som helst kunna komma i konflikt med mänskliga rättigheter? Konflikten uppstår först när tron på dogmer eller dyrkan av gudar leder till anspråk på att sätta sig över andra människor och bestämma vad de får tycka, tro och tänka. Men att kräva rätt att på religiösa grunder bestämma över andra är inte religionsfrihet. Det är att kräva att få förtrycka andra. Skall det vara så svårt att fatta?

Från religiöst håll är det många som gärna vill formulera problemet som om det gällde att religionsfriheten skulle kunna komma i konflikt med andra mänskliga rättigheter. En sådan problemformulering är i grunden falsk och den riskerar göra stor skada för de mänskliga rättigheterna. Det räcker inte att säga att det ena är viktigare än det andra. Vi måste tillbakavisa hela sättet att formulera problemet. Det är säkrast att ta det en gång till. Rätten att tro på vad som helst kan inte komma i konflikt med andra mänskliga rättigheter. Konflikten uppstår när någon med hänvisning till sin tro vill bestämma vad andra får tänka och göra. Konfliktlinjen är alltså mycket enkel. Den står mellan förtryck och mänskliga rättigheter. När religiöst folk försöker omformulera den konflikten till att handla om religionsfrihet å ena sidan och andra mänskliga rättigheter å den andra, så försöker de få oss att förhandla med förtrycket. Erik Helmerson har tydligen gått på bluffen. Måtte ingen annan göra det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: