Historiegiganter ur tiden

Idag nåddes vi av meddelandet att Eric Hobsbawm har gått bort. Som årsbarn med den ryska revolution han aldrig övergav, blev han 95 år. Hobsbawm förblev stridbar och omstridd genom hela sin livsgärning och i det avseendet är han en förebild för oss alla. För vissa var han en röd fana, för andra ett rött skynke. Redan i unga år slöt han sig till socialismen, inträdde så småningom i det tyska och senare det brittiska kommunistpartiet, där han till skillnad från många andra intellektuella blev kvar efter 1956. Hobsbawm tillhörde den samling ytterst begåvade historiker, som mellan 1946 och 1956 utgjorde det brittiska kommunistpartiets historikergrupp. Denna grupp innehöll forskare, som skulle få stor, i vissa fall närmast enorm, betydelse för sina respektive områden; några namn ur högen är E. P. Thompson,  Christopher Hill, Rodney Hilton, Raphael Samuel, Victor Kiernan, Georges Rudé och Dorothy Tompson.

När de gäller Hobsbawm har jag lust att förlägga hans största insatser till arbetslivshistorien, men konkurrenterna är många. Ett axplock ur högen: hans studier av sociala proteströrelser, hans studier av modern nationalism (som fullständigt dominerar artikeln i svenska Wikipedia), uppsatsen som utlöste en lång debatt om 1600-talets allmänna kris, eller varför inte hans uppsats om massproducerade traditioner. Idag är han förmodligen mest känd för sin trilogi om det långa 1800-talet och uppföljaren om det korta 1900-talet.

Boken om det korta 1900-talet, Ytterligheternas tidsålder, mötte både beundran och kritik. Framför allt riktades en hel del kritik mot att han inte kunde förmå sig att släppa lojaliteten med ryska revolutionen och den stat som blev dess resultat. För egen del är jag gärna lojal med revolutionen, men till skillnad från Hobsbawm anser jag att trohet med revolutionen förutsätter att man snabbt som ögat dumpar Lenin.

Oavsett vad man tyckte om mannen och hans verk, så är hans storhet omöjlig att förneka. Hans död kommer säkerligen att ge upphov till åtskilliga minnerunor, utvärderingar och uppgörelser. I Aftonbladet har Åsa Linderborg redan hunnit få ut en första blänkare. Vi bör nog också räkna med att det kommer en samling gamla renegater, som deklamerar vilken ruggig kommunist och obetydlig historiker Hobsbawm egentligen var. Eftersom Svenska Dagbladet inte kan ge utrymme åt alla gubbsura kverulanter med ett förflutet inom vänstern lär Axess och andra likasinnade blad får släppa till av sitt utrymme. I så fall skulle jag vilja tipsa om ännu en historiker som gick ur tiden i veckan.

I onsdags dog Eugene D. Genovese, som hade en lång karriär som marxistisk historiker bakom sig när han en bit in på 1990-talet definitivt svängde om till den intressanta blandningen av sydstatskonservatism och katolicism. Genovese hade, eller var åtminstone på väg att få, stor betydelse för forskningen om det amerikanska slaveriet. Hans förmodligen mest kända verk, Roll, Jordan, Roll, kom ut samma år (1974) som Robert Fogels och Stanley Engermans Time on the cross, och vilket av dessa verk som satte starkast spår är bäst att lämna osagt. I efterhand har en och annan kommentator menat sig kunna spåra Genoveses uppskattning av sydstaternas plantagekultur redan i hans behandling av slavägarnas förmenta paternalism, och måhända har de rätt. Hans dundranden om hur liberaler, vänsterfolk, feminister och konstiga etniciteter (vita sydstatsbor saknar som bekant etnicitet) förstör utbildningsväsendet och världen i stort torde under alla omständigheter tilltala våra äktsvenska hemmarenegater och deras vänner i näringslivsunderstödda publikationer. Ett tips i all välmening till alla er som nu sitter och vässar pennorna för att få ge er på Hobsbawm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: