Driver riksbanken arbetsmarknadspolitik?

Idag lämnar två av Riksbankens vice (med c) riksbankschefer Per Jansson och Barbro Wickman-Parak en pedagogisk förklaring till varför räntan inte har varit för hög. De bemöter den kritik som går ut på att räntan har hållits på en för hög nivå i förhållande till inflationsmålet och att Riksbanken därmed skulle ha bidragit till att hålla arbetslösheten på en högre nivå än vad som hade varit nödvändigt. Huvuddelen av Janssons och Wickman-Paraks debattartikel kretsar kring inflationsmålet, men jag hoppas att hela den vakna oppositionen lägger märke till två små meningar på slutet.

Vi vill också vara tydliga med att den relativt höga svenska arbetslösheten inte är någonting som Riksbanken tar lätt på. Men strukturella problem på arbetsmarknaden kan inte åtgärdas med räntevapnet.

Häng på dem som blodiglar och kräv att få veta vad de menar med detta. Anser Riksbanken att det finns en naturlig arbetslöshetsnivå på över 7 %, som inte kan påverkas räntepolitik? Anser Riksbanken att arbetslösheten kan påverkas av någon annan form av efterfrågestimulerande åtgärder eller är arbetslösheten ett rent strukturellt problem?  Anser Riksbanken att vi inte kan nå en arbetslöshet under 7 % på annat sätt än att genomföra ”strukturella” förändringar på arbetsmarknaden? Vad grundar Riksbanken den  bedömning på? Och så vidare.  Den som skall försöka styra landet tillsammans med vår numera självständiga Riksbank borde rimligen vilja ha svar på sådana frågor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: