Kära sossar, pröva politik istället

Borgarna är i full gång med ett systemskifte. Det är alldeles för få som talar öppet om detta. Jag påminner gärna igen om Isobel Hadley-Kamptz artikel i ämnet från i somras. Från de partier som för närvarande inte sitter i regeringen är det däremot inte så lätt att hitta något i ämnet. Förvisso skall man inte blanda i hop sökmaskiner med verkligheten, men på Vänsterpartiets hemsida fick jag noll träffar vid en sökning på ”systemskifte”. Botaniserar man lite i vad partiet vill, så framkommer det dock ganska snabbt att de vet vad som är å färde. Exempelvis framhåller Vänsterpartiet, att högerregeringens omedelbara attack mot arbetslöshetsförsäkringen har fått avsett resultat, det vill säga den ”har starkt bidragit till en förskjutning av maktförhållandena på arbetsmarknaden och den press nedåt på löner och arbetsvillkor som vi nu ser på arbetsmarknaden.” Så enkelt är det. Regeringen vet det och Vänsterpartiet vet det, men hur är det bland sossarna?

Socialdemokratin är stor och spretig, men också centraliserad. Partitoppen sätter i praktiken dagordningen för vad som skall bli partiets politik. Och det politiska tillståndet i toppen kan inte beskrivas som något annat än tragiskt. För några dagar  sedan presenterade partiets arbetsmarknadspolitisk talesperson, Ylva Johansson, en rapport, som sägs visa ”att regeringen har misslyckats med sin viktigaste uppgift, att skapa förutsättningar för arbete i Sverige.” Poängen i rapporten är att det har skett en kraftig ökning av försörjningsstödet, eller det som alltjämt i dagligt tal kallas socialbidrag. Johanssons utredningsarbete består av att hämta lite siffror från Socialstyrelsen och dess rapport ”Statistik över försörjnings-hinder och ändamål med ekonomiskt bistånd 2011”. Av den framgår bland annat att arbetslöshet är den vanligaste orsaken till att man erhåller försörjningsstöd. Går man sedan till Socialstyrelsen numera lättillgängliga statistikdatabaser, så kan man snabbt få fram data som visar hur utbetalat försörjningsstöd förändrats sedan 1991. Då får man se följande (klicka på bilden för läsbarhet):

Ingen tvekan om att utbetalat stöd har ökat efter regeringsskiftet alltså, men det är en uppgång som är att förvänta i samband med den kris som de glada gossarna på finansmarknaderna utlöste, ungefär på samma sätt som i början av 1990-talet. Uppgången syns lika tydligt i antalet mottagande hushåll (jag vet att lite fler faktorer spelar in här, men det är av underordnad betydelse).

Vad gör då sossarna av detta. Ylva Johansson nämner förvisso uppgången efter 1990-talskrisen, men intresserar sig bara för perioden efter 2000. Hon beskär kurvan, ändrar skalan, och får då fram följande bild:

Motsvarande operation med utbetalade belopp ger detta resultat:

Vem som helst kan alltså se att sossarna nu försöker förvandla en föga förvånande uppgång till ett uttryck för högerregeringens misslyckade ”jobbpolitik”. Varför nöjer man sig med så billiga trick istället för att göra en riktig analys?

Utfallet av Johanssons utredning, som omöjligen kan ha tagit mer än en förmiddag att sno ihop, blir att det behövs en politik som skapar jobb. Jisses! Vem hade kunnat ana det? Vad fiskar då SAP upp för lösning. Tittar man på deras Tema Jobb på hemsidan hittar man följande punkter:  1) Ökat exportstöd till små och medelstora företag. 2) Utökad avdragsrätt för företag som investerar i forskning och utveckling. 3) Skatteavdrag för privatpersoner som investerar i nya företag. Därtill kommer en del utbildningsinsatser för ungdomar. Summa summarum: Skatteavdrag som universalmedel, vilket är en variant av borgarnas linje, samt det indirekta påståendet att problemet är bristande anställningsbarhet, vilket också låter ganska bekant.

Utbildning är nästan alltid bra, så den biten kan jag köpa, även om det funnes ett och annat att tycka till om även där. Men att inte prestera mer än lite bondfångeri med lättkontrollerade siffror och skatteavdrag som lösning på ett problem, som man egentligen inte lyckas precisera, det är ett fattigdomsbevis om något.

Förmodligen har man valt att fokusera på regeringens ”misslyckande”, eftersom det är medialt enkelt att få fram. SAP spelar här i praktiken på regeringens villkor. Man tar det innehållslösa spinnbegreppet ”utanförskap” som utgångspunkt och säger att regeringen inte lyckats göra något åt detta. Men har regeringen misslyckats med vad den föresatt sig? Förmodligen inte. I högerns ögon är arbetslöshet ett resultat av att löner är för höga. Arbetslöshet skall därför svida ordentlig och sätta press neråt på löner och övriga arbetsvillkor. Det är hela poängen med alla försämringar som genomförts i arbetslöshetsförsäkringen. Visserligen var regeringen lite orolig för hur stor kostnad som skulle skyfflas över på kommunerna i form av försörjningsstöd. (Det föranledde en del märkligheter, som vore värd en egen historia.) Men dess egentliga problem var om försörjningsstödet skulle hindra att arbetslösheten satte önskad press på lönerna.

Om sossarna hade valt att ägna några dagar istället för en förmiddag åt sin utredning kunde man ha tagit sig an att analysera verkningarna av att arbetslöshet är den främsta orsaken till att man tar emot försörjningsstöd. Då hade det också varit möjligt att föra in siffrorna i sitt systemskiftessammanhang och starta en riktig politisk debatt. Man kanske till och med hade kunnat vända sig till sin egen tankesmedja för att få underlag och uppslag. Om bara partitoppen hade velat ägna sig åt politik. Nu valde man istället att gå på en spinnlinje. Eftersom en kvart på Socialstyrelsens hemsida räcker för att bemöta siffrorna och utmana ”analysen”, så tvingas nu SAP sätt sitt hopp till att regeringen ljugit fast sig för hårt i sitt dribblande med siffror om fattigdom och tal om ”etniska svenskar mitt i karriären” (jag har tidigare berört detta). Tyvärr har partiet därmed åter missat ett tillfälle att försöka sig på politik istället för spinn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: