Avlägsna religiös humbug från universiteten

Mats Alvesson ifrågasätter i en debattartikel om man blir klokare av att studera vid högskola. En icke obetydlig andel av dem som genomgår en högskoleutbildning blir inte märkbart bättre i att föra självständiga resonemang eller att tänka kritiskt och analytiskt, hävdar Alvesson. En av orsakerna till detta, fortsätter han, är att en hel del av det som görs på högskolorna idag egentligen inte hör hemma där. ”Ser man på en genomsnittlig svensk högskolas eller nytt universitets utbud kan man få intrycket att det är yrkesgymnasieskola.” En lösning vore, enligt Alvesson, att föra de renodlade yrkesutbildningarna till gymnasieskolan och låta högskolesystemet begränsas till sådan utbildning som är intimt förenad med vetenskaplig verksamhet.

Det finns säkert poänger värda att beakta i Alvessons inlägg, men det kommer säkerligen att väcka en del ont blod. Jag skulle i sammanhanget vilja skjuta in att det också finns skäl att ta en titt på vad som passerar som vetenskap. Enligt den gamla ärevördiga studenttidningen Lundagård kommer det senare i höst att läggas fram en doktorsavhandling, som bevisar guds existens. Religionsfilosofen Martin Lembke står bakom denna prestation. I en intervju presenterar han sitt bevis på följande sätt:

– Alla ting har egenskaper. Exempelvis har bordet du sitter vid egenskapen att vara ett bord. Hur förklarar vi att det finns bord överhuvudtaget? Jo, för att göra det måste vi gå utanför klassen av bord. Minst ett icke-bord, alltså något som inte är ett bord, måste vara orsaken.
Och vad har detta med Gud att göra? Jo:
– Samma sak gäller för icke-gudar, inklusive varelser som du och jag. För att förklara varför det finns icke-gudar överhuvudtaget måste vi gå utanför klassen av icke-gudar, och då hamnar vi i klassen av gudar. Och det är där jag vill hamna.

Lundagårds vakna reporter undrar om man inte med en sådan bevisföring kan bevisa existensen av precis vad som helst, till exempel enhörningar. Lembke svarar då:

– Just i fallet enhörningar är det enkelt. Eftersom enhörningar är komplexa ting kan det inte vara så att de är orsaken till att det finns icke-enhörningar överhuvudtaget. De består ju av horn och mular, som i sig är exempel på icke-enhörningar. De skulle alltså behöva vara orsak till sina egna delar, och det funkar inte.

Slikt nonsens riskerar nu upphöjas till rang av vetenskap. Om det skall vara någon mening med att, såsom Alvesson önskar, avgränsa högskoleväsendet till verksamhet som kräver ett vetenskapligt tänkande och förhållningssätt, så måste man också se till att hålla forskningen fri från allsköns humbug. Religiösa lekskolor bör placeras utanför universitetens murar.

För en vanlig dödlig ter det sig helt obegripligt vad som försiggår bland teologerna. Hur är det möjligt att någon efter många år vid ett universitet fortfarande tror att man kan avgöra empiriska frågor genom billiga ordlekar. Och hur är det möjligt att man efter fullbordad forskarutbildning glad i hågen kan avfärda tanken att bevis skulle få påverka vad man har skäl att hålla för sant.

– Jag skulle kunna ha fel. Det kan hända att jag rentav hittar ett bevis som tyder på att Gud inte finns. I sådana fall skulle jag behöva tänka igenom saken noggrannare. Men det är inte så att min personliga tro står och faller med ett enskilt argument. Den sitter djupare än så.

Längre än så kan man väl knappast komma från vetenskaplighet. Om högskoleväsendet skall kunna göra anspråk på att vara en plats, där man, som Alvesson uttrycker det, utvecklar sin ”förmåga till att resonera, se mönster, tänka kritiskt och annat som anses vara huvudpoängen med högre utbildning”, då får man nog börja med att avlägsna religiös humbug.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: