Ett tips till Kommunal: Pröva facklig kamp

Ibland blir jag rädd. En ansenlig dos skräckfilm borde vid här laget ha gjort mig härdad, men det finns upplevelser, som kan sätta skräck i den mest hårdhudade. Så skedde alldeles nyss. Plötsligt uppenbarade sig en rubrik, som sade:

Samma visa i år igen! Varför får inte Kommunals medlemmar chansen att påverka sin lön?

Orden kommer från Håkan Nilsson, fackligt förtroendevald inom Kommunal. I en bloggbetraktelse lamenterar han över att Kommunals medlemmar inte har fått sina individuella lönesamtal. I skrivande stund har han ingen lösning på problemet.

Lönevillkoren i Kommunals avtal tillhör de sämsta man kan ha här i landet. För att göra eländet värre har man, som så många andra, också särskilda överenskommelser om individuell lönesättning. Det är ett system, som i praktiken har förvandlat lönen till ett verktyg för arbetsgivare. Först ordnar förbunden fredsplikt genom central överenskommelse, sedan skall de anställda i individuella samtal försöka visa sig tillräckligt behagliga för att förtjäna en belöning av chefen. Det är ett system som förstör möjligheterna att gemensamt ta strid för bättre villkor. Cheferna kan plocka de anställda en och en, det vill säga det system som fackföreningsrörelsen under större delen av sin historia kämpade mot, eftersom man visste att det endast var tillsammans de arbetande kunde vinna slagstyrka. Fackföreningsrörelsen håller på att avtala bort grundplåten för sin verksamhet och riskerar att undergräva sitt existensberättigande.

Kommunal har en historia av att vika ner sig, delvis på grund av att grabbförbunden inom LO så envetet nekar att stödja de kvinnodominerade förbunden. Arbetsgivarna har lärt sig att det är ganska ofarligt att strunta i Kommunal. Landets kommuner behandlar många gånger arbetarna som tjänstehjon och de har blivit ganska fingerfärdiga i konsten att kringgå lagar och avtal. Tydligen struntar de också i att hålla dessa spektakel, som kallas individuella lönesamtal.

Så vad gör då Kommunals förtroendevalda inför detta. De kliar sig huvudet och begråter att Kommunals medlemmar inte får påverka sin löner. Har det aldrig slagit Kommunal att man skulle kunna pröva med facklig kamp. Att agera tillsammans på arbetsplatserna. Att påverka lönen på riktigt genom att använda det enda påverkansmedel man har – det enade arbetarkollektivet. Nu har de ställt till det så att det råder fredsplikt igen, men det finns gott om andra metoder, om man nu vill föra facklig kamp. Det skulle till exempel gå fint att använda 10 § MBL och begära förhandling  för varenda enskild medlem på arbetsplatserna. Då är arbetsgivarna tvungna att infinna sig. Låt medlemmarna på arbetsplatsen ena sig om en lönepolitik och driv den i MBL-förhandlingar. Backa upp med manifestationer av lämpligt slag. Sitt inte bara och gny över att arbetsgivarna inte kallar till lönesamtal. Välj kampens väg. Gråt inte, organisera!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: