Ständigt denne Chomsky

I sin krönika i DN idag skriver juridikprofesorn Mårten Schultz om fallet Julian Assange och kommer då osökt in på Noam Chomsky. Enligt professor Schultz  har Chomsky levererat den största konspirationsteorin på marknaden, nämligen att Sverige är nazistiskt. Så är lyder teorin enligt Schultz: ”Det svenska rättsväsendets agerande i Assangeaffären är en förlängning på Sveriges stöd för Nazi-Tyskland under andra världskriget. Sverige är inte bara feminazistiskt, utan alldeles klassiskt nazistiskt således.” Sannerligen häpnadsväckande. Chomsky brukar uttala sig drastiskt om det mesta och har mer än en gång hoppat i galen i tunna, men detta torde vara ett svårslaget rekord. Undrar var han lade fram denna teori. Tyvärr lämnar professor Schultz inte någon upplysning om var han hämtat den häpnadsväckande uppgiften.

Ett hastigt sökande på nätet gav ett nedslående resultat. Den stora konspirationsteorin fastnade inte sökmaskinernas nät. Däremot dök det ofta upp hänvisning till en intervju där Chomsky sade något helt annat, nämligen att Sverige har en historia av att ha visat sig böjlig inför stormakter. (Inom parentes sagt en ingalunda ovanlig uppfattning över hela det politiska spektret, ehuru de utpekade stormakterna skiftar.)

Chomsky says of the Swedish legal system ”that one can not rely on it, which is not so surprising.” Sweden cooperated with the Nazis during World War II and is now working with the Americans, he points out. ”Sweden cooperates with whoever is in power…

Kan det vara detta uttalande som hos professor Schultz har förvandlats till en teori om att Sverige är nazistiskt? I så fall har herr professorn en del att förklara om antingen sin läsförståelse eller sin intellektuella hederlighet. Men vi bör väl betrakta Schultz som oskyldig till dess motsatsen är styrkt bortom rimligt tvivel. Så vassego. Upplys oss om var Chomsky lagt fram sin nazistteori. Annars riskerar trovärdigheten ryka i tredskodom.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: