Kan det bli enklare?

Egentligen bör man inte uttala sig om innehållet i utredningar som man inte har läst, i synnerhet när det handlar om ämnen som man inte kan någonting om. Men å andra sidan, är inte det själva livsnerven i bloggandet? Således, dags att uttala sin oförgripliga mening om fastighetsbeskattning.

Bostadstaxeringsutredningen har nu kommit med ett betänkande, som enligt sitt uppdrag lägger fram två alternativa förslag angående fastighetstaxering, ett avvecklingsalternativ och ett förenklingsalternativ. Väljer man avveckling får det följder för bland annat beskattningen. Följaktligen väcks monstret – fastighetsskattefrågan – till liv igen. Utredningen tänker sig att man skall basera beskattningen på ytstorlek i stället för på taxerat värde. Eftersom det blir en del omedelbara problem med en sådan ordning tillfogas förslag om att dela in landet i tre regioner (eller rättare sagt tre kommuntyper storstads-, mellan- och glesbygdskommuner) samt att sätta några maximigränser för de kommunala fastighetsavgifterna.

För vår kära högerregering är fastighetsbeskattningen en infekterad fråga. I en populistisk kupp lyckades KD driva fram en förändring, som varken moderater eller skatteekonomer ville ha. Som DN:s ledare påminner om idag, ekonomer brukar gilla fastighetsskatt, åtminstone i jämförelse med de flesta andra skatter. Det är ett av de tre f-en, som ger stabila skattebaser – fastigheter, föda och fattiga. Av internpolitiska skäl har det varit omöjligt att göra något åt KD:s härjningar, men Anders Borg lär enligt ryktet fortfarande bli rasande när frågan förs på tal.

Så vad blir då min sagolikt okunniga åsikt i frågan om fastighetsbeskattning? Jag har länge närt en stilla undran över varför man inte helt enkelt gör senaste försäljningspris (eller motsvarande vid nybyggnad) till grund för beskattningen samt stryker ett sträck över all reavinstbeskattning. Det borde bli ett väldigt enkelt system, där kostnaderna är lätta att kalkylera.

Självklart kommer en sådan lösning att väcka mängder med invändningar, garanterat illustrerade med hypotetiska exempel. Huruvida det finns någon invändning som är värd att ta på allvar vet jag inte, men varje tänkbar komplikation bör vägas mot existerande olägenheter i det faktiskt existerande systemet. All enkelhet kommer naturligtvis till ett pris, men det gör allt krångel också.

En invändning hör jag för mitt inre redan nu. Beräknas skatten på senaste försäljningsvärde, så kommer det att minska rörligheten på bostadsmarknaden. Kanske, men det är ingalunda säkert. Den som bott länge i sitt hus kommer förvisso att få en skatteökning om de köper nytt, men det är en enkelt kalkylerbar ökning och de tjänar en hacka på försäljningen av sitt gamla hus. En del kommer säkert att ogilla att beskattning baserad på försäljningspris skapar en broms på fastighetspriser, men det tror jag inte är någon nackdel. En del situationer – till exempel avstyckningar samt arv och gåva – kommer naturligtvis att behöva lite särskilda regler, men nog borde det vara en smal sak att konstruera enkla lösningar för sådant.

En och annan kommer att finna det orättvis att två likadana bostäder bredvid varandra har olika skatt på grund av de sålts vid olika tillfällen till olika pris. Men är det verkligen en orättvisa? Varje köpare kan kalkylera skatten i förväg och fatta ett beslut vars konsekvenser är stabila och kända. Jakten efter millimeterrättvisa efter varje tänkbar variabel leder endast till gigantiska system av krångel. Det går helt enkelt inte att balansera alla tänkbara (och ibland närmast otänkbara) bedömningar mot varandra. Man måste välja. Att då välja det enklaste och mest stabilt kalkylerbara är långt ifrån det sämsta alternativet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: