Östros på nya äventyr

Jag gillar siffror. De är tydliga och exakta. Därför är de ofta bra att beskriva vår värld med. Inkomstskillnader, tillväxt, tågförseningar, bonusutbetalningar, arbetslöshet, målskillnad – ja, det mesta av sådant en engagerad medborgare behöver veta kan uttryckas i siffror. Hårda fakta som säger hur det är ställt i världen. Lägger vi dem bredvid bilden av hur vi vill att världen skall se ut, så får vi en effektiv riktningsvisare om vad som bör göras. Ett exempel kan illustrera hur det funkar. Säg att man håller med Thomas Östros och tillhör en rörelse vars ”idé är den demokratiska folkrörelsen, som ständigt strävar efter att nå jämlikhet, rättvisa, god fördelning” och så ser man att makteliternas inkomster drar ifrån arbetarnas. Man tittar på siffrorna och ser att kurvorna mot ökad jämlikhet vänder runt 1980. Och man ser att de 10 procent med de högsta inkomsterna tar en ökande andel av samhällets totala inkomster. Då vet man inte bara att något behöver göras. Man vet också vad man skall göra. Eller hur Östros?

Liksom ett betydande antal partikamrater från den personska regeringstiden har Thomas Östros funnit lönsammare sysslor än att nöta riksdagsbänken i opposition. När han tog klivet från sossarna till Bankföreningen hade han, som alla säkert minns, lite svårt att få någon riktig stuns i de verbala krumbukterna för att sudda ut minnet av vad han tidigare sagt. Huruvida det fanns en åsikt eller ett ställningstagande bakom orden under sossetiden lär vi väl aldrig få veta.

I Dagens Nyheters serie med sommarintervjuer får Östros idag ett tillfälle att klara ut begreppen inför tillträdet som VD för Bankföreningen. Återigen får han det lite svårt med att borgerliga ministrar yttrat sig kritiskt mot storbankerna. Sådant hör till ministrars roll, säger Östros, och han förklarar att bankerna skall ”förhålla sig ödmjukt till kritiken”. Så vårdar man sig ödmjukt om sin egen nya roll. Men Östros vill också få oss att förstå, att det egentligen inte är någon ny roll. Han betonar att socialdemokratin alltid har haft goda relationer till näringslivet. Det vore kul att veta vad han egentligen tänker på när han säger  ”alltid”, ”goda”, ”relationer” och ”näringslivet”. En sak är i alla fall klar. ”Det handlar om att samarbeta.” Så mycket hade vi redan förstått.

En och annan inom socialdemokratin har dock ifrågasatt om det verkligen kan räknas som  ”samarbete” när man låter sig städslas av av den andra sidan. Till dessa tveksamma hör Göran Greider, som satt myror i huvudet på Östros. ”Göran Greider hör till mina favoriter att läsa, men jag har alltid undrat om han är socialdemokrat.” Och visst är det lätt att förstå att Östros har svårt att veta vem som är socialdemokrat. Han lär nog  få fortsätta att grubbla hela vägen till banken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: