Rättigheter – mänskliga, medborgerliga eller nationella?

För ett par dagar sedan hörde jag i nyheterna att papperslösa migranter skall få viss rätt till sjukvård. Regeringen hade kommit överens med Miljöpartiet om att barn skall få subventionerad fullständig vård, medan vuxna får akutvård. För fyra år sedan tillsattes en utredningen, men Moderaterna satte stopp för dess förslag. Nu kanske man äntligen kommer till skott. Om ett år skulle i så fall gömda och papperslösa kunna få vård i nivå med asylsökande. Ingen kan påstå att högern haft någon brådska, men det är väl bättre än inget.

För att få veta lite mer om vad man tänkt sig gick jag till regeringens hemsida. Var kan man hitta en sådan nyhet? I bästa fall skulle man hitta något på regeringens webplats för mänskliga rättigheter, men där möts jag bara av ett bildspel, som börjar med Carl Bildt. Nåja, prospektering är väl en mänsklig rättighet det också, med eller utan papper. Letar man vidare visar det sig dock att rätten till hälsa räknas som en mänsklig rättighet. Det verkar lovande. Vid den glest besökta presskonferensen sade Göran Hägglund att det var pinsamt att få kritik av FN för att Sverige inte lever upp till de krav som kan ställas på ett land som i övrigt säger försvara de mänskliga rättigheterna. Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, kallade också rätten till hälsa en mänsklig rättighet. Kanske är det så hälsa och vård tillhör de mänskliga rättigheterna. Tobias Billströms närvaro reser måhända en del frågetecken, men låt oss hoppas på det bästa.

Uppenbarligen tycker dock inte alla att hälsa hör till de mänskliga rättigheterna. På Svenska Dagbladets ledarsida grymtar Fredrik Kärrholm över den släphänthet det innebär att ge akut vård till papperslösa. Sådant, förklarar Kärrholm, kommer att ”urholka medborgarskapets värde och försvaga den nationella gemenskapen”. Just det. Det finns få saker som stärker den nationella gemenskapen mer än att få säga åt en papperslös arbetare, som kommer till akuten med fallskador från ett halvsvart bygge: ”Stick och brinn med dina brutna ben!” Ty en gemenskap, fortsätter Kärrholm, den formas inte bara ”av språk och värderingar, utan även av just de rättigheter och skyldigheter som följer medborgarskapet”. Jag gillade särskilt det där med värderingar. Hur skall man kunna få vara med i vår svenska gemenskap om man inte delar våra värderingar om att papperslösa kan ligga dö bäst fan de vill. Och denna gemenskap är viktig, orerar Kärrholm – och nu nästan hör man hur hans stämma börjar darra av känslosvallet. ”Denna nationella gemenskap är en viktig förutsättning för demokratin.” Så tänk på det ni papperslösa, som städar i kärrholmska hem och på Berns salonger eller var det vara månde, ni hotar den svenska gemenskapen och demokratin om ni behöver akut vård.

Svenska Dagbladet får intellektuellt understöd av den trygga högerblaskan Norrköpings Tidningar, vars barska ledare slår fast att det snälla är inte alltid det rätta. ”Människor ska belönas för att de gör rätt, inte för att de bryter mot reglerna”, avslutar NT sin skarpa analys. Bra talat. Har man inte gått med på att slängas ut kan man naturligtvis inte belönas. Sådant kunde leda till att felaktiga signaler. ”Sverige kan inte uppmuntra flyktingar eller migranter att uppehålla sig illegalt i landet. De som vill ha tillgång till det svenska välfärdssystemet måste också ställa upp på landets principer.” Och till skillnad från de dubbeltydiga signaler som idén om vård till papperslösa sänder ut, så är dessa principer glasklara. Först utvisning, sedan välfärd.

Mänskliga rättigheter är fint och sådana skall åtminstone några ha, om man har gjort sig förtjänt av dem. Men att komma och göra mänskliga rättigheter till något för alla, det hotar nationell gemenskap och landets principer. Det är skönt att veta att det finns någon man kan lita på. Den äktsvenska högern ändrar sig inte i första taget. Gärna mänskliga rättigheter, men först en nationell gemenskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: