Nonsensundersökningar om journalister?

Idag publiceras en antologi om svenska journalister 1989-2011. Boken är utgiven av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)vid Göteborgs universitet. Huvudredaktören Kent Asp presenterar sina egna rön på DN:s debattsida under rubriken ”Åsiktsklyftan ökar mellan journalister och allmänhet”. Där får vi som vanligt veta att journalister är vänstervridna, såsom det hetat åtminstone sedan TV2:s gryning och  Christopher Jolins glansdagar. Asps artikel kommer säkerligen att ge upphov till mängder med smaskande kommentarer på ledarsidorna i den regimtrogna press, som så totalt dominerar tidningsutbudet. PJ Anders Lindrar, Göran Skyttar och Hanne Kjöllrar kommer rulla huller om buller och oja sig över vilket problem det är med vänstervridningen i svensk press. Det hör så att säga till den normala liturgin.

Vi som inte kan utföra våra nidskriverier på betald arbetstid, utan måste sno åt oss en liten håltimme här och där, skulle dock önska att någon tog sig tid att granska Asps rapport snarare än att kommentera den. Det vore till exempel kul att veta var de undersökta journalisterna jobbar. Journalistkåren är stor och det dräller av små tidningar, som har en läsekrets på i bästa fall några tusen. Vad skulle hända om man försökte vikta journalisterna efter uppskattat antal läsare eller åhörare?

Riktigt intressant att granska vore också vad undersökningen egentligen mäter. Asp har jobbat med någon slags subjektiv höger-väsnsterskala, som vi inte i DN-artikeln får veta vad den uttrycker. Tyvärr har jag nu ingen tid att själv granska undersökningsmetodiken, som den presenteras i boken, men jag vill ändå bjuda på en tabell, som ger en antydan om det där med höger och vänster i mätningen inte är så lätt.  Nedanstående tabell finns på sidan 92 i boken.

Här ser vi alltså att 55 % av ansvariga utgivare placerar sig i ”mitten” och att 41 % av riksdagsledamöterna placerar sig på samma ställe. Om det nu är samma ställe. Och om nu någon vet var mitten ligger. Tydligen ligger den där de ansvariga utgivarna bor. Och se hur kraftigt överrepresenterad mitten är. Tydligen är det få som svarar att de står politiskt ”långt till höger”. Undrar vad det kan bero på. Och undrar om det kan ha någon betydelse för hur stor ”mitten” blir.

Som sagt, finns det någon seriös forskare där ute som har tid att granska Asps undersökning, så vore det mer än välkommet. Inte för att det kommer att få någon effekt på  PJ Anders Lindrarna eller övrig regimtrogen press, men det kunde ju vara kul för oss andra att veta vad siffrorna är värda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: