Ska klasshatet vara överklassens privilegium?

Liberala kulturskribenter har många förmåner. En av dem är att ha obegränsat med plats att breda ut sig på i vår regimtrogna press. För ett par veckor sedan ojade sig Jens Liljestrand över att klasshatet var ömsesidigt. Eller, så skrev ha naturligtvis inte. Han ojade sig över det klasshat som sipprar fram från folk som inte solidariserar sig med överklassen. I dagens DN återkommer han med en helsida i samma ämne. En stor del av artikeln ägnas åt lite tamt gläfs mot Åsa Lindeborg. Till skillnad från Lindeborg verkar Liljestrand ha svårt att föreställa sig att en kuk i en text kan skilja sig från en livserfarenhet bakom en text, men det får bli hans problem. Och låt oss vara storsinta. Liljestrand har rätt på en punkt och ställer en relevant fråga.

Om man skär bort lite dumheter runt om kring, så har Liljestrand i viss mån rätt när han skriver att ”klasshatet har fått en comeback i vår tid”. Sedan kapitalet samlat sig till motattack under 1970-talet och lyckats vända utvecklingen mot ökad jämlikhet, så har också det öppna klasshatet fått en renässans. De lågavlönade inom framför allt tjänstesektorn har allt starkare fått känna det förnäma förakt, som överklassen visar allt mera öppet. Men om detta skriver naturligtvis inte Liljestrand. Såsom liberalt finkänslig stoltserar han med sin kunskap om ”att det finns många som har det otroligt mycket taskigare än jag”, men han kan inte tåla att de hatar överklassen tillbaka. Någon ordning får det ändå vara. Klasshat skall uppenbarligen vara ett privilegium för de privilegierade.

Därmed är vi framme vid hans relevanta fråga. Finns det ett inkomsttak för hat, frågar Liljestrand. Nej, du kan vara alldeles lugn. Hatet flödar fritt ända upp i de mest fantasirika inkomstklasserna. Och dess kolportörer har fri tillgång till den regimtrogna pressens spalter. I de liberala kulturspalterna nöjer sig skribenterna med att hålla vakt mot de röster från underklasserna, som säger att hatet är ömsesidigt. Och ve de intellektuella som inte sluter upp kring denna vakthållning. De kommer att förlora Liljestrands respekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: