Grattis Östros – du sålde dig dyrt

Thomas Östros har fått ett nytt jobb. Det är bara att säga grattis. Han har en lång och ståtlig karriär inom socialdemokratin bakom sig och som så många av sina framgångsrika partikamrater tar han nu steget över till näringslivet. För halvtannat år sedan skrev Kjell Östberg om några av de många intressanta övergångarna från Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (de heter fortfarande så) till kapitalet (som också fortfarande heter så). Ett fint exempel var Anders Lönnberg, landstingspolitiker av S-märke i Stockholm och statssekreterare på socialdepartementet. Dåvarande vårdministern, Ylva Johansson, gav honom i uppdrag att utreda avreglering av apoteksbranschen och när utredningen var klar gick han vidare till ett finjobb hos läkemedelsbolaget Novartis. En annan favorit är den förre SSU-basen Niklas Nordström. Aftonbladet kunde berätta om hans insatser i en fyramiljonerskampanj, som Svenskt Näringsliv drog igång för ett par år sedan. En knippe socialdemokrater städslades för att förändra sitt eget parti i mer näringslivsvänlig riktning.

Nu har alltså turen kommit till Thomas Östros. Under tio år var han minister i socialdemokratiska regeringar och därefter under en period talesperson i ekonomiska frågor för sossarna, men blev bortputtad från den posten av Håkan Juholt. Men nu är det alltså slut på sorgerna. Östros blir ny VD för Svensk Bankföreningen. Det känns väldigt bra, säger Östros till lokalradion, och han har på intet vis ändrat sina värderinger och kan inte se någon motsättning mellan näringsliv och politik. Det känns betryggande. Lika skönt att höra är att Östros anser frågan om bonusar är en sak för ägarna. ”Det är viktigt att ägarna bestämmer hur de vill belöna och avlöna sina medarbetare.” säger Östros i en intervju. Och det kan vi ju förstå.

Elaka och avundsjuka människor kommer att säga att sossepampen sålde sig billigt till kapitalet. Men det är lögn. Enligt Dagen Industri kostade han 175 000 kr i månaden, och det är fan i mig inte billigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: